Released 4th April 2019 Update

Discussion in 'News & Announcements' started by J-F Chardon, Apr 4, 2019.

  1. Dady Cairo

    Dady Cairo Member

    Joined:
    Sep 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Could it be a NVIDIA DRIVER problem?
    Should i update it to the latest version?Now on 417.35...(1080TI)
     
  2. FormelLMS

    FormelLMS Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2015
    Ratings:
    +151 / 0 / -0
    Or a problem with other overlays? Afterburner? Fraps? Steam overlay?
     
  3. Dady Cairo

    Dady Cairo Member

    Joined:
    Sep 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    I tested it-no ,it has nothing to do with steam overlay.
    Keepin' on searching...
     
    • Like Like x 1
  4. Arcson

    Arcson Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2017
    Ratings:
    +53 / 0 / -0
    I'm not sure if it could be linked with the new hud overlay, but since the update I experience a noticeable, yet not race breaking, lose of performance while having the 'look to apex' enabled and making some fast tight turns, like at Monza chicanes. I will try to investigate it deeper.
     
  5. Gopher04

    Gopher04 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2015
    Ratings:
    +211 / 0 / -0
    With the new build it's kind of weird, I'm losing alot of fps when I have other cars on the track if I can physically see them, yeh like anyone you lose some fps when you have a decent grid size but not normally by this amount, so lets say Road America grid of 24 cars, so if it's just me on track I average between 130/180 fps depending where I am on then circuit, with the 24 grid I'm averaging between 58/76 fps I don't remember losing that amount of fps before the patch, I also thought it might be due to the new hud, but it's not same issue still exist without it running, kinda odd.
     
  6. ibporsche85

    ibporsche85 New Member

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    I'm also experiencing 'micro-stutters' with the new HUD.
    Most noticeable in turns (especially the hands on the wheel as they turn)
    and when I go off-track (combined with the cockpit shake)

    GTX 1060 6 RAM
    i5 3.50ghz 4 Cores

    Practice Session - only one car (myself)
    Crew Chief is running.
    V-sync on and maintaining a solid 60fps
    Circuit: Most
    Cars: Porsche 964 / Nissan R90CK / Nissan GTR-GT1
    Same Results with all three cars

    With the native HUD:
    GPU peaks at 64% 48-64%
    One CPU core peaks at 34% in one core
    Others are at 8-20%
    Core 1 is more heavily utilized

    With the new HUD:
    GPU peaks at 72% 53-72%
    One CPU core peaks at 70% in one core
    Other cores are at 25-60%
    Even distribution on all four cores

    In no instance does the FPS ever drop below 60

    I like the new HUD, but it makes me motion sick
     
  7. Neawoulf

    Neawoulf Member

    Joined:
    Jan 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    The fps are a lot worse for me as well. Driving alone on the tracks works great, but with some AI cars on the track the fps go down to unplayable numbers, especially in VR (not even 45 fps with minimum details, lowered resolution, no anti aliasing etc. are possible in an AI race). First i thought it might be an issue with the LODs of the new cars, but i tested some older cars as well. I also tried the old UI, no difference. At least i have no performance difference between the old and the new UI.

    My system:
    Ryzen 1600X
    16 GB Ram
    GTX 1070
    Oculus Rift CV1 via SteamVR
     
  8. Fairman

    Fairman Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2015
    Ratings:
    +850 / 0 / -0
    Same specs (latest Nvidia driver) but only a GTX 1060 & singlescreen (1080 p) with (Delanclip) headtracking which also works fine with the new HUD (like VR does) :
    Only had that quick test last night with 48 AI Multiclass (Group C, GTO , P 911, mostly max gfx settings, FPS rate usually not below 60-70 FPS even with 30+ grids, with shadows off I tested up to 90 AI ) and there might be a little FPS drop tbh, but as I didn't notice any distinct performance drop there was no need to look at....
     
    • Informative Informative x 1
  9. Neawoulf

    Neawoulf Member

    Joined:
    Jan 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Interesting. Looks like some people have issues with the new UI, others don't. Some have overall performance issues, others don't. I guess i'll let Steam check my files, delete my config files and test again tomorrow.
     
  10. Dady Cairo

    Dady Cairo Member

    Joined:
    Sep 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Before the Update it was the best running and looking racesimulator , now it's a devil in the details...
    Even with the old hud, it feels like there is a loose of performance...
    I did not change any settings in gfx, or other things. I had them always on high.
    All we can do is wait if someone figure out on what it depends....
    In the meanwhile back rf2.
    DC
     
  11. Bull Shark

    Bull Shark Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2019
    Ratings:
    +58 / 0 / -0
    I also see some performance issues indeed. It runs less smooth than before the update.
    I have a tripple 27inch 7680x1440 and also in my rift I see less performances now..
     
  12. Dady Cairo

    Dady Cairo Member

    Joined:
    Sep 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    That's what I say. Maybe the new physics overpower the system when 30 AI cars use them too .
     
  13. Gopher04

    Gopher04 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2015
    Ratings:
    +211 / 0 / -0
    Yeah there is something not quite right with this build, I only have to have 10 AI in front and I lose 80fps something in this build is just draining the frames..never had this problem before with R3E.
     
  14. Dady Cairo

    Dady Cairo Member

    Joined:
    Sep 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    @Gopher04 ,
    With the new hud on, or with the standard one ?
    ..no pain,no gain....from smooth to cheese.
     
    Last edited: Apr 6, 2019
  15. The_Grunt

    The_Grunt Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2015
    Ratings:
    +167 / 0 / -0
    I can also confirm that there seems to be a performance loss with the new hud at least in VR. I haven't tested it yet exactly how big it is, but it is clearly noticeable. VR is heavy to run, so performance hit isn't necessarily huge, but clearly noticeable: situations which earlier ran easily at least 45FPS drop now clearly under that.
     
  16. GooseCreature

    GooseCreature Well-Known Member

    Joined:
    May 30, 2015
    Ratings:
    +584 / 0 / -0
    Ditto, major frame rate drop, Spa was undriveable yesterday, down to 20fps, usually get a stable 60-80+ on a bad day. Will have a poke around with drivers etc today, see what's going down. Not sure why when I drop my graphics settings down a whole heap, it makes no difference at all, nothing, not one extra frame, something is amiss.
     
    • Agree Agree x 1
  17. Christian Göpfert

    Christian Göpfert Topological Agitator Beta tester

    Joined:
    Apr 8, 2015
    Ratings:
    +2,227 / 0 / -0
    Usually that indicates that it is not the gpu that's causing the problem but rather the cpu. We all know RR is cpu-heavy, but I agree this doesn't quite sound right.

    So keep the info coming guys, we're collecting and forwarding it, give as much relevant details as you can(track-car combo, race setup, graphics settings etc) here: https://forum.sector3studios.com/in...orming-worse-since-the-march-19-update.12967/
     
    • Like Like x 2
  18. sbtm

    sbtm Well-Known Member

    Joined:
    Mar 29, 2016
    Ratings:
    +521 / 0 / -0
    Do you guys have these issues with every car or only with the cars that allow tyre pressure adjustments? Maybe there is a connection because it's the only "major" thing that changed.
    I didn't have time yet to test the new update myself.
     
  19. Patrick Schilhan

    Patrick Schilhan Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Ratings:
    +883 / 0 / -0
    14,4 GB :eek: ... Holy Mother of God!

    But very nice new features … well done. Just well-known Sector 3 Studios style. :cool: Thank you guys.
     
    • Like Like x 2
    • Agree Agree x 1
  20. Neawoulf

    Neawoulf Member

    Joined:
    Jan 25, 2017
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    It's not just in the cars with adjustable tyre pressures. I just tested 20 Aquilas on Nürburgring GP and i get the same framerate issues.

    Things i've tried so far:
    - Let steam check the game files
    - Deleted my config files and shader cache
    - Disabled the new UI (no dash.exe and no launch options in steam)
    - Enabled and disabled ASW in VR, disabled Pixel override in VR
    - reduced most graphical settings to minimum (everything on zero gives me at least "stable" 45 fps in vr, but it looks really ugly)
    - Tracks and cars/classes tested with AI (19 cars + myself): Monza, Nürburgring GP, Nordschleife VLN, Porsche 964, WTCR, Aquila CR1, DTM 1992. Same issue with all cars and tracks.

    Nothing helps except reducing the visual quality to an absolute minimum. Don't know whether complete physics for AI is calculated while they're somewhere else on the track, but the framerate is normal when no other cars are visible. Three or four AI cars nearby are still okay, but more starts to stutter.

    *edit*
    Here are my complete graphics settings for VR now, lowered some of them for testing:
    Toggle Mirrors: On
    Track LOD: High
    Car LOD: Low
    Particle Detail: Low
    Tiremarks: On
    Specular: On
    Car Refl. Quality: Low
    Track Animations: Off (on with previous version)
    Shadows: Low
    Car Shadows: On
    Contact Shadows: 32
    Shadow Split: Off (on with previous version)
    Multi-Sampling: 4x (tested off, no difference)
    FXAA: Off
    Bloom: Off
    DoF: Off
    Motion Blur: Off
    Lightshafts: Off
    Lense Effects: Off
    Track Textures: High
    Car Textures: High
    Mirror Quality: Low
    Shader Quality: Low (High with previous version)
    Visible Cars: 36
    Opponent Cockpits: Off
     
    • Informative Informative x 1
    Last edited: Apr 6, 2019